Kız Kulesi - Hayata Dokunuyorum GÖRME ENGELLİLER İNOVATİF ATÖLYESİ

Kız Kulesi

KIZ KULESİ



Kısa Tarihçe

Kız Kulesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Salacak kıyısının 150-200 metre açıklarında bulunmaktadır. Önceleri Asya sahillerinin bir çıkıntısı olan kara parçası, zamanla sahilden kopmuş ve Kız Kulesi’nin üzerinde bulunduğu adacık oluşmuştur. Kız Kulesi’nin üzerinde yer aldığı kayalıktan ilk kez M.Ö. 410 yılında söz edilir. Bu tarihte Atinalı komutan Alkibiades, Boğaz’a girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bu küçük ada üzerine bir kule inşa ettirir. Osmanlı döneminde kule, bir sürgün ve tecrit mekânı, çeşitli dini ve diplomatik törenlerde top atışı alanı olarak kullanılır. Kimi Sultanlarsa burayı bir seyir mekânı ya da dinlenme alanı olarak kullanırlar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından hemen önce kule, deniz feneri olarak kullanılmaya başlandı. 1940’larda zemini sağlamlaştırıldı. 1980’lerin başında askeri amaçlı radar istasyonu olarak hizmet verdi. Günümüzde özel bir şirket tarafından seyir mekânı ve restoran olarak işletilmektedir.

Kule 54,5 metre, yaklaşık 30 insan yüksekliğindedir. Kız kulesi, kesme taştan yapılmış, kare formlu bir kule ve kulenin üç cephesine yapışık yapı bloğundan oluşur.

Yapı bloğunun kademeli çatısı, kiremit kaplıdır. Bu yapının ön tarafında, iki yuvarlak sütun üzerinde bulunan, üçgen çatıyla korunan giriş kapısı bulunur. Sol ve sağ elinizi giriş kapısının iki yanına doğru ilerlettiğinizde üçer adet dikey dikdörtgen pencereye dokunacaksınız. Pencerelerden yukarıya doğru dokunmaya devam ettiğinizde, çatı kısmına ulaşırsınız. Çatının sağ ve sol tarafında, üçer adet çatı penceresi vardır.

Yapı bloğunun ikinci bölümü girişten biraz daha yüksektir. Giriş bölümün çatısını, giriş kapısına paralel olarak ileriye doğru taradığınızda, çatının bitiminde sol tarafta kulenin bir duvarı, duvarın bitiminde yapı bloğunun ikinci bölümünün çatısı yer alır. Bu bölümün çatısı da kiremit kaplıdır. Bu üçgen çatının yüzeylerinin kesişme noktasında, üç adet çatı penceresi bulunur. Yapının bu bölümünün sağ duvarında yerden yüksek, çatıya yakın dört adet dikdörtgen pencere vardır. Yapının son bölümü, kuleyi ve yapıyı koruyan neredeyse çatı hizasında bir teras ve surlarından oluşur.

Kulenin temeli kare formundadır. Duvarlarının bir bölümü köşelerden bağlanan çapraz çelik desteklerle güçlendirilmiştir. Bu bölümün üzerinde dört taraftan, ters üçgen prizma şeklinde desteklerin üzerine oturtulmuş altıgen bir teras bulunur. Terasın ortasındaki yapı, terasa uyumlu olarak köşelerinde altı adet sütün bulunan altıgen bir yapıdır. Her yüzünde dikey dikdörtgen bir pencere bulunur.  Pencerelerden yukarıya doğru keşfinizde ilerlediğinizde, dilimli bir kubbeyle karşılaşacaksınız. Kubbenin üst bölümünde, dört adet çatı penceresi ve bu pencerelerin üzerinde altıgen formunda üst teras bulunur. Terasın ortasındaysa bayrak direği vardır.

ATÖLYE ADRESİ

Şişli Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi

Duatepe Baruthane Cd. No:98
Şişli İSTANBUL

BAĞIŞLARINIZ İÇİN

Bağışlarınız bizim için çok kıymetli

Türk Lions Beceri Kazandırma Vakfı
IBAN : TR 0300 0150 0158 0072 9591 7647

Fotoğraflar

© 2021-2024 118 E Lions Yönetim Çevresi
Web Tasarım Aslıhan Yazan